Home / ADDITIONAL INFORMATION / További Információk (Hungarian)

További Információk (Hungarian)

  • Az EU Izrael legnagyobb termékimportőre és második legnagyobb termékexportőre. A 2006-os évben az EU és Izarel közti kereskedelmi forgalom 23.5Milliárd eurót tett ki.
  • Az EU-Izrael Társulási Egyezmény rendkívül előnyös üzleti feltételekre formál jogi alapot Izarel számára az EU-val való üzletelés során. Az egyezmény2.cikkelye ugyanakkor kimondja,hogy “úgy a szerződő felek közti viszonyok alakításának,mint az egyezményben foglaltak  megvalósításának az emberijogok és a demokrácia elveinek tiszteletben tartásán kell alapulinuk,és a belső és nemzetközi egyezménymegvalósításnak is ezek menték kellmegvalósulniuk”. (forrás)
  • Az EU-val folytatott kereskedelem támogattja  Izraelt a telepek fenntartásában,mely telepek létrehozása és fenntartása ellentétben áll a nemzetközi joggal. A Világbank számításai szerint az izraeli telepekről történő kereskedelmi behozatal által general forgalom 300 millió amerikai dollar körül mozog, míg aPalesztin Területekkel folzlytatott kereskedés forgalma körülbelül 15-ször alacsonyabb. (forrás)
  • Az ACAA egy új egyezmény mely 2012 októberében került elfogadásra az Európai Parlament által és amely új és job hozzáférést biztosít Izrael számáraaz európai gyógyszeripari piachoz anélkül,hogy ez Izarel számára az emberjogi kötelezettségeinek maradéktalan betartását szabná feltételül,melyetegyébként az európai államokkal aláírt gazdasági keretegyezmény feltételként tartalmaz.(Izarel annak biztosítását is megtagadta,hogy kereskedelmiforgalomba kerülő termékei csak a nemzetközi jog alapján is Izraelhez tartozó,nem pedig a megszállt területekről származzanak). (forrás)